ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΟΥΝΕΛΙΟΥ

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε από την αρχή τις διατροφικές ανάγκες του κουνελιού. Η σωστή διατροφή και κυρίως οι σωστές ποσότητες, είναι το κλειδί για να έχει ένα υγιές και χωρίς προβλήματα πεπτικό σύστημα. Η διατροφή των νεαρών κουνελιών (1-6 μηνών) αποτελείται από χόρτο και ξηρά τροφή, σε αναλογία 80:20. Μετά τους 6 μήνες μπορούν να δοκιμάσουν ορισμένα, κυρίως πράσινα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, χωρίς φυτοφάρμακα και σε μικρές ποσότητες, χωρίς να παραλείπουμε ποτέ το άφθονο χόρτο. Έως τους 9 μήνες, θα πρέπει να έχουμε σταδιακά αυξήσει τα λαχανικά σε ποσότητα ίση με το κεφάλι του κουνελιού. ΌΧΙ παραπάνω. Συγχρόνως μειώνουμε την ξηρά τροφή στο 1/4 του μπόλ. Ας ξεκινήσουμε όμως με το βασικότερο...

 

ΧΟΡΤΟ

                                                   
Για να αγοράσετε τα προϊόντα, κάντε κλικ στις εικόνες

Το κύριο συστατικό της διατροφής του κουνελιού είναι οι φυτικές ίνες που εμπεριέχονται στο χόρτο. Δεδομένου ότι τα κουνέλια είναι ζώα φυτοφάγα, πρέπει συνεχώς να κινείται το έντερό τους

Επίσης, το χόρτο βοηθάει στην αποβολή της τριχόμπαλας που αναπτύσσεται (όπως και σε άλλα ζώα) από το "μπάνιο" που κάνουν με τη γλώσσα τους. 

Ένας ακόμα σημαντικός λόγος για άφθονη κατανάλωση του χόρτου, είναι το ακόνισμα των δοντιών του. Τα κουνέλια, δεν έχουν μόνο τα μπροστινά δόντια που βλέπουμε, αλλά έχουν και μέσα δόντια τα οποία δεν μπορούμε να δούμε. Ως φυτοφάγα ζώα, είναι η φύση τους να ροκανίζουν χόρτα όλη μέρα. Αυτό πρέπει να τους προσφέρουμε κι εμείς. Αν δεν έχουν απεριόριστο χόρτο διαθέσιμο για το ακόνισμα των δοντιών τους, αυτά μεγαλώνουν ανεξέλεγκτα πρός τα πάνω, προς το πλάι και προς τα μέσα, με αποτέλεσμα να φτάνουν να ενοχλούν τα μάτια, τη μύτη και τα ούλα των κουνελιών. Αυτό κάνει τα κουνέλια να υποφέρουν και να μην μπορούν να μας το εκφράσουν. Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι από τα πιο συνηθισμένα που συναντάμε και χρειάζεται άμεση λύση σε συνεργασία με γιατρό ειδικό στα κουνέλια. (Για κουνελογιατρούς δείτε ΕΔΩ)

Γι αυτό το λόγο, πρέπει να έχουν 24 ώρες απεριόριστη πρόσβαση σε χόρτο (στα αγγλικά ονομάζεται grass ή hay) το οποίο αγοράζουμε από pet shop και όχι από χωράφια ή από το δρόμο, όπου δεν γνωρίζουμε με τί έχει έρθει σε επαφή (φυτοφάρμακα, σκόνη, βρωμιές κλπ.) Δείτε στα ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΠΡΟΪΟΝΤΑ τα κορυφαία χόρτα που προτείνουμε.

Η ποσότητα χόρτου που πρέπει να καταναλώνει ημερησίως είναι το λιγότερο όσο το μέγεθος του κουνελιού. Η αναλογία χόρτου-τροφής ημερησίως είναι περίπου 80:20 (80% χόρτο-20% τροφή). Το χόρτο τοποθετείται σε ειδικό χώρο στο κλουβί (βάση για χόρτο ή ταϊστρα χόρτου) ή σε μια μεταλλική μπάλα-ταΐστρα  που τη γεμίζουμε με χορταράκι και την κρεμάμε στο "ταβάνι" του κλουβιού. Από εκεί, το κουνέλι τρώει την ποσότητα που επιθυμεί, παίζοντας ταυτόχρονα. Προσοχή: Για να πούμε ότι το κουνέλι έχει φάει την επιθυμητή ποσότητα χόρτου, θα πρέπει η ταϊστρα χόρτου ή η μπάλα να αδειάζει το λιγότερο 1 φορά την ημέρα.

Ένα πλεονέκτημα της μπάλας είναι ότι δεν γεμίζει το "πάτωμα" του κλουβιου με χόρτα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν φταρνίσματα στο κουνέλι, καθώς συνηθίζει να χώνει τη μουσούδα του στο "πάτωμα" του κλουβιού ψάχνοντας υπολείμματα. Πατήστε εδώ για να αποκτήσετε την κρεμαστή μεταλλική μπάλα χόρτου. Το αγαπημένο gadget των κουνελιών!

ΞΗΡΑ ΤΡΟΦΗ

                         Για να αγοράσετε τα προϊόντα, κάντε κλικ στις εικόνες

Η ξηρά τροφή αποτελεί ένα σημαντικό (αλλά όχι το σημαντικότερο) μέρος της διατροφής του κουνελιού. Του δίνει τα θρεπτικά συστατικά (πρωτεϊνη, ασβέστιο κλπ.) για μια υγιή ανάπτυξη. Όμως δεν πρέπει να δίνουμε υπερβολική ποσότητα στο κουνέλι, άσχετα αν αυτό τη ζητάει συνεχώς. Πρέπει οπωσδήποτε να τρώει και χόρτο! Γι αυτό το λόγο, στα κουνέλια γεμίζουμε το πιατάκι με 1 μικρή χούφτα ξηρά τροφή και κρατάμε πάντα γεμάτη τη μπάλα του χόρτου έτσι ώστε να αναγκάζεται να τρώει χορταράκι όταν τελειώνει η τροφή. Εξάλλου θα δείτε ότι πολύ συχνά ψάχνει κάτι να φάει και είναι απόλυτα φυσιολογικό (και απαραίτητο) για να κινείται συνεχώς το έντερο αυτού του φυτοφάγου ζώου. Καλό είναι να διαλέγουμε μια ποιοτικά ανώτερη ξηρά τροφή που να προσφέρει μόνο καλά στοιχεία στο κουνέλι. Η καλές τροφές βγαίνουν σε φόρμουλα για μικρά, ενήλικα ή για υπερήλικα κουνέλια. Δεν δίνουμε οποιαδήποτε τροφή μας διαφημίσουν στο pet shop χωρίς να ελέγξουμε για την καταλληλότητά της. Η καλές τροφές έχουν συνήθως χρώμα καφέ, είναι σε μορφή πέλλετ και έχουν αγνή μυρωδια, ευχάριστη, σαν χόρτου ή βοτάνων. Ότιδήποτε άλλο είναι ύποπτο.

Οι τροφές που επιλέγουμε και προτείνουμε είναι της Oxbow και της Βu nny. Ο λόγος είναι απλός: Ανώτερη ποιότητα, υψηλή θρεπτικότητα, χωρίς προσμίξεις και βελτιωτικά της γεύσης. Πείτε όχι σε Τροφές που περιέχουν μούσλι, ξηρούς καρπούς, σπόρους και άλλα αποξηραμένα χρωματιστά στοιχεία, πρέπει να αποφεύγονται, όπως επίσης και η χύμα ξηρά τροφή που προωθούν ορισμένα pet shop. Η τροφή της Oxbow, είναι μελετημένη από ειδικούς, δεν περιέχει ίχνος κουνελίνης (παρόλο που μοιάζουν με κουνελίνη τα pellets) και είναι εξ'ολοκλήρου φτιαγμένη από συμπιεσμένο χόρτο και μυρωδάτα βότανα). Τί θα μπορούσε να είναι καλύτερο για το κουνέλι? 

Tip: Μην ξαναγεμίζετε το πιατάκι με τροφή πάνω από 1 φορά την ημέρα γιατί θα παραμελήσει το χόρτο του!

 

Λαχανικά και Βότανα

Τα κουνέλια, όπως και οι άνθρωποι, χρειάζονται ποικιλία στη διατροφή τους. Στο δάσος θα έβρισκαν αρκετές ποικιλίες από πράσινα φυλλώδη λαχανικά και χόρτα. Πρέπει λοιπόν να προσπαθήσουμε να του εξασφαλίσουμε μια διατροφή που να πλησιάζει τις πραγματικές διατροφικές του ανάγκες. 

Για εμάς, η ιδανική βάση είναι η φρέσκια ρόκα, το ραδίκι, το αντίδι και τα άγρια χόρτα (πράσινα) στα οποία μπορούμε να προσθέσουμε λίγα φύλλα βασιλικού, σέλινο, άνιθο, θυμάρι, δενδρολίβανο, πιπεριά, αγγούρι, σπανάκι / μαϊντανός (αυτά τα δύο επιτρέπονται μόνο 1 φορά την εβδομάδα λόγω υπερβολικού ασβεστίου). 

Πολύ πιο αραιά μπορούμε να δίνουμε και το κλασσικό πράσινο μαρούλι (όχι iceberg ή σγουρή σαλάτα ή άλλου χρώματος εκτός του πράσινου). Αλλά σαν έσχατη λύση εάν δεν έχουμε από τα άλλα.

Τα λαχανικά που δίνουμε θα πρέπει να είναι φρέσκα, τα φύλλα τους να μην είναι κίτρινα ή πανιασμένα, αλλιώς εκείνη τη μέρα, είναι προτιμότερο να μη δώσουμε φρέσκα και εναλλακτικά να αυξήσουμε λίγο την ποσότητα ξηράς τροφής και χόρτου.

Η ποσότητα που δίνουμε δεν πρέπει να υπερβαίνει το μέγεθος του κεφαλιού του κουνελιού (5% της συνολικής διατροφής του). Τα λαχανικά παχαίνουν όταν τα δίνουμε σε μεγάλες ποσότητες. Επιπλέον μπορεί να βαρύνουν το στομάχι του ζώου και να κάνει διάρροια.

Προτιμάμε τα βιολογικά λαχανικά, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Εναλλακτικά, πλένετε τα λαχανικά σας με λίγο λευκό ξύδι και τα ξεπλένετε με άφθονο νερό για να φύγουν εντελώς τα πιθανά υπολείματα από φυτοφάρμακα. Εαν δεν έχετε ξύδι, απλά μουλιάστε για 1 ώρα ή από το βράδυ τα λαχανικά σας σε νερό και μετά ξεπλύνετε καλά.

ΟΧΙ καρότα, μπανάνες, μήλα, κόκκινες-κίτρινες πιπεριές, ντομάτες και λοιπά γλυκά φρούτα και λαχανικά. Η ζάχαρη κάνει κακό στα κουνέλια. Το μόνο που είναι στα όρια του φυσιολογικού από αυτά, είναι 1 μικρό κομματάκι μήλο, καρότο ή μπανάνα 1-2 το πολύ φορές τη βδομάδα σαν σουπερ-λιχουδιά. ΟΧΙ ΤΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟ. Η ζάχαρη ευνοεί την ανάπτυξη παρασίτων, όπως οι μύκητες, στο στομάχι του ζώου, όπως και στου ανθρώπου!

Να θυμάστε πως τα κουνέλια τρώνε κυρίως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σε διαφορετικούς συνδυασμούς κάθε μέρα. Επιλέξτε τους δικούς σας συνδιασμούς από αυτά που διατίθεστε να έχετε τακτικά στο ψυγείο σας.

Επιλέξτε ανάμεσα στα παρακάτω:

‘Aνιθος, Bασιλικός, Mέντα, Δεντρολίβανο, Pίγανη, Θυμάρι, Kολίανδρος (όχι μεγάλες ποσότητες και όχι κάθε μέρα)

Mαϊντανος*, Δυόσμος (σε μικρότερες ποσότητες, μόνο 1 φορά τη βδομάδα γιατί περιέχουν πολύ ασβέστιο)

Aντίδια (τα φύλλα, όχι τις ρίζες- μπορείτε και κάθε μέρα), Bλαστάρια τριφυλλιού (όχι συχνά) και ραπανιού (όχι το ραπανάκι μόνο τα φύλλα)

Pόκα (ιδανική βάση για σαλάτα, μπορείτε να δίνετε και κάθε μέρα) 

Σπανάκι (όχι κάθε μέρα αλλά μόνο 1 φορά την εβδομάδα διότι περιέχει πολύ ασβέστιο

Φύλλα παντζαριού (όχι το παντζάρι)

Pαδίκια άγρια (όχι τις ρίζες, μόνο τα φύλλα, μπορείτε και κάθε μέρα)

Pαδίκια Iταλικά ήμερα (όχι τις ρίζες, μόνο τα φύλλα, μπορείτε και κάθε μέρα)

Mπρόκολο* (μόνο τα φύλλα, όχι τον ανθό, γιατί υπάρχει κίνδυνος τυμπανισμού)

Λαχανάκια Bρυξελλών (Όχι, δημιουργουν τυμπανισμό στο κουνέλι)

Σέλινο (προτιμήστε τα φύλλα μόνο, επιλέξτε τα πιο λεπτά κοτσάνια κομμένα σε κομματάκια των 2 εκ, μην προτιμήσετε τα χοντά κοτσάνια)

Φύλλα καρότου και καρότα (όχι μεγάλη ποσότητα και ποτέ πάνω από 1 φορά την εβδομάδα διότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα)

Φύλλα κράμβης σε μικρές ποσότητες, διότι περιέχουν πολύ ασβέστιο

Φύλλα βρούβας

Φύλλα και άνθη πικραλίδας (dandelion) σε μικρές ποσότητες, διότι περιέχουν πολύ ασβέστιο

Zωχοί

Πράσινες πιπεριές (ποσότητα ίση με το κεφάλι του κουνελιού(όχι τις καυτερές και αφαιρέστε προσεκτικά τους σπόρους γιατί κάνουν τυμπανισμό)

Aγγούρι (1-2 ροδέλες με τη φλούδα καλά πλυμένη) 

Kολοκυθάκι -Δεν θα το φάει αλλά επιτρέπεται (!)

Pαντίτσιο (raddichio) πιο σπάνια

Mαρούλι με σκούρα φύλλα (ναι αλλά όχι συχνά), ΟΧΙ με ανοιχτόχρωμα φύλλα και ΟΧΙ μαρούλια τύπου άϊσμπεργκ (iceberg) ή σγουρά διότι προκαλούν διάρροια στο κουνέλι

Nτομάτα : ΟΧΙ διότι περιέχει πολλή ζάχαρη. Προσοχή: τα φύλλα και το κοτσάνι της ντομάτας είναι τοξικά

Καλαμπόκι ΟΧΙ

 
 
   Φρούτα
 
 Τα φρούτα θα πρέπει να καταναλώνονται πιο σπάνια σαν λιχουδιές επιβράβευσης και όχι καθημερινά σαν μέρος της  διατροφής του κουνελιού.  

Ποσότητα: 1-2 κουταλιές της σούπας ανά 2.700 κιλά σωματικού βάρους κουνελιού.

Φρουτά με υψηλά ποσοστά σακχάρων, όπως οι μπανάνες, τα σταφύλια, τα κεράσια, το καρπούζι, το πεπόνι θα πρέπει να χορηγούνται σπάνια και σε ελάχιστη ποσότητα, μόνο σαν λιχουδιές. Στα κουνέλια αρέσουν τα γλυκά, κι αν τ’αφήσετε θα καταβροχθίσουν ο,τιδήποτε σακχαρούχο και θ’ αφήσουν την υγιεινή τροφή τους (άχυρο, λαχανικά) στο πιάτο.

Σε όλα τα φρούτα ν’ αφαιρείτε τα κουκούτσια (είναι επικίνδυνα για πνιγμό) και τα κοτσάνια.

Προσοχή: Tο λεμόνι και το αβοκάντο δεν πρέπει να δίνονται στο κουνέλι, γιατί είναι τοξικά, όπως και πολλά απ’ τα λεγόμενα τροπικά ή εξωτικά φρούτα.


Μια στο τόσο μπορείτε να δώσετε ένα κομματάκι από τα παρακάτω:

Ξινόμηλο
Mήλο (Προσοχή, αφαιρείτε το κοτσάνι και τα κουκούτσια, είναι τοξικά)
Μπανάνα
Aχλάδι
Bερύκοκο
Pοδάκινο
Aνανάς
Παπάγια

 

ΤΑΪΣΤΕ ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ...

ΝΕΡΟ         

                                                                        Για να αγοράσετε το προϊόν, πατήστε πάνω στην εικόνα

Το νερό είναι το σημαντικότερο στοιχείο μαζί με το χόρτο για την επιβίωση του κουνελιού. Θα πρέπει να το αλλάζουμε 1 φορά την ημέρα, να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή δροσερό (όχι κρύο). Η ποτίστρα μπορεί να είναι πλαστική ή γυάλινη και θα πρέπει να καθαρίζεται συχνά με χλιαρό νερό και σαπούνι. Το πλεονέκτημα της γυάλινης ποτίστρας είναι ότι μπορούμε να την πλένουμε άφοβα με ζεστό νερό και λευκό ξύδι, όπως ένα οποιοδήποτε γυάλινο μπουκάλι. Να προσέχετε πάντα να είναι καλά στερεωμένη η ποτίστρα, έτσι ώστε να έχει το κουνέλι εύκολη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στο νερό του. Εάν τραβάει με δύναμη το στόμιο της ποτίστρας, αυτό σημαίνει ότι αυτό είναι αρκετά λεπτό και ίσως να είχε συνηθίσει στο παρελθόν σε πιο χοντρό στόμιο. Εάν είναι ενοχλητικό για εσας θα πρέπει νατο αλλάξετε. Το τράβηγμα της ποτίστρας, μπορεί επίσης να σημαίνει ότι δεν έχει και τόσο εύκολη πρόσβαση στο νερό του. Ελέγξτε εάν κατεβαίνει η στάθμη του νερού ή αν ανεβαίνει φυσαλίδα καθώς πίνει. Η ποσότητα του νερού που πρέπει να καταναλώνει ημερησίως το κουνέλι είναι περίπου 500 ml ανά 2 κιλά βάρους. Άρα για ένα κουνελάκι 1-1,2 κιλών, η ιδανική ποσότητα νερού είναι περίπου 250-300 ml την ημέρα. Η κατανάλωση χόρτου ευνοεί και την κατανάλωση αρκετού νερού, γι' αυτό να θυμάστε ότι όσο πιο άφθονο χόρτο δίνουμε, τόσο θα ενυδατώνεται και το κουνέλι. Όλα θα λειτουργούν ρολόι. Προσοχή: Εάν παρατηρήσετε να καταναλώνει υπερβολικά ασυνήθιστες ποσότητες νερού, παρακολουθήστε το μήπως έχει κάποιο στομαχικό ή εντερικό θέμα. Δώστε αμέσως άφθονο χόρτο και εάν συνεχιστεί η ακατάπαυστη μανία για νερό (εκτός εάν είναι καλοκαίρι που δικαιολογείται) επικοινωνήστε με κουνελογιατρό. Δείτε περισσότερες ποτίστρες ΕΔΩ

 

Λιχουδιές και σνακ   

                                                            
Για να αγοράσετε τα προϊόντα πατήστε πάνω στις εικόνες

Οι λιχουδιές πάντα παίζουν το ρόλο τους αρκεί να τις δίνουμε πιο αραιά ή τουλάχιστον σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Τα οργανικά σνακς της Oxbow θεωρούνται ασφαλή για τα κουνέλια, διότι περιέχουν συμπιεσμένο χόρτο και μαϊντανό που θα λατρέψουν! Ο μαϊντανός περιέχει πολύτιμα στοιχεία και βιταμίνες, που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή του. Της Cunipic επίσης είναι ασφαλή για να δελεάσετε τους μικρούς σας φίλους! Προσοχή όμως στις ποσότητες! Δείτε ποικιλία από σνακς ΕΔΩ και ΕΔΩ

 

ΤΑΪΣΤΕ ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ...

 

Το γεγονός ότι υπάρχουν τόσο όμορφες και εντυπωσιακές ράτσες, δεν σημαίνει ότι δεν είναι αξιαγάπητο ένα μη καθαρόαιμο κουνέλι. Εμείς το προτιμάμε, αφού συγκεντρώνει χαρακτηριστικά από περισσότερες από μια ράτσες, κάνοντάς το μοναδικό!

Επαφή

kouneli.net kouneli.net@gmail.com